Kolačići

Društvo Linea Snella d.o.o. kao administrator koristi kolačiće na svojim web stranicama. Kolačići su male tekstualne datoteke kojese pohranjuju na računalo korisnika kada posjeti web stranicu i obično sadrže:

  • ime poslužitelja s kojeg je poslan kolačić,
  • životni vijek kolačića,
  • vrijednost (jedinstveni broj).

Postoji više vrsta, odnosno kategorija kolačića: privremeni/trajni; vlastiti/ostali, nužni/manje nužni za rad web stranice, djelomično nametljivi koji bilježe statistiku/vrlo nametljivi koji provode statistiku i prikupljaju osobne podatke.

Svim kategorijama zajednička je vremenska ograničenost njihovog trajanja.

Kolačići izvode nekoliko važnih funkcija kao što su npr.: personalizacija web stranice, poboljšanje korisničkog iskustva i slično.

 

Korišteni kolačići

Linea Snella d.o.o. na web stranici koristi sljedeće vrste kolačića u svrhu i za vrijeme trajanja kako je navedeno u donjoj tablici:

Naziv kolačića Valjanost kolačića Opis
_ga 2 godine Koristi se za razlikovanje korisnika.
_gid 24 sata Koristi se za razlikovanje korisnika.

O kolačićima

Kolačići nisu nikakva novost jer svi posjetitelji web stranica na svojim računalima, tabletima i mobitelima imaju pohranjen velik broj kolačića s raznih web stranica.

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje većina web stranica pohranjuje u uređaje s kojih korisnici pristupaju internetu u svrhu prepoznavanja pojedinih uređaja koje su korisnici koristili prilikom pristupanja. Njihovu pohranu u potpunosti nadzire pretraživač korisnika koji može ograničiti ili blokirati pohranu kolačića. Kolačići nisu štetni te su vremenski ograničeni.

Zašto trebamo kolačiće?

Kolačići su ključni za osiguranjepružanjaugodne web usluge korisniku. Kolačići ubrzavaju i pojednostavljuju interakciju između korisnika interneta i web stranice. Web stranica s pomoću kolačića pamti preference i iskustva korisnika, čime se štedi vrijeme, a web stranice je moguće učinkovitije i lakše pretraživati.

Nekoliko konkretnih primjera korištenja kolačića:

• omogućuju bolje iskustvo korištenja web stranica tako da posjetiteljima prilagođavaju prikaz sadržaja s obzirom na prethodne posjete
• pohranjuju odabir pri sužavanju izbora uređaja i ponude te njihove usporedbe
• nije nužna ponovna prijava jer je prethodno zapamćena
• prepoznavanje vašeg uređaja (računalo, tablet, mobitel) kako bi mu se prilagodio prikaz sadržaja
• praćenje posjeta čime je omogućena provjera učinkovitosti prikaza sadržaja i odgovarajućih oglasa te stalno poboljšanje web stranica
• nužni su za pružanje određenih usluga (npr. internetsko bankarstvo, web trgovine i ostali oblici elektroničkog poslovanja, …)

Blokiranje kolačića

Sami odlučujete o tome želite li dopustiti pohranu kolačića na vašem uređaju. Postavke kolačića možete nadzirati i mijenjatiu vašem web pregledniku.

Za informacije o postavkama kolačića odaberite web preglednik koji koristite.;

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!