5 GLAVNIH KRIVACA ZA UMOR I NEDOSTATAK ENERGIJE

Nekim danima osjećamo se umorno, s nedostatkom energije, smanjenom fizičkom sposobnošću, iscrpljenošću slabom koncentracijom.

Gdje je granica između normalnog i umora? 

Nije neuobičajeno probuditi se ujutro i puni energije, a navečer ste potpuno iscrpljeni od posla, tjelesne aktivnosti i zadataka. Kada umor ne nestane unatoč odmoru i ujutro se probudite još umorniji nego navečer, razloge treba potražiti negdje drugdje. Prije nego što razmislite o bolesti, zapitajte se:

  • Je li vaša dobrobit možda rezultat intenzivnog načina života, previše fizičkog ili psihološkog naprezanja i brige?
  • Kakav je odnos između vašeg posla i slobodnog vremena? Držite se principa: 8 sati rada, 8 sati opuštanja i 8 sati sna?
  • Je li vaš san kvalitetan ili se budite noću?
  • Jeste li umorniji ujutro ili navečer? Što vas najviše muči?
  • Kada, koliko puta dnevno i kako jedete?
  • Muči li vas emocionalna uznemirenost, anksioznost, depresija? Što vas brine?

 

Umor od posla i poslova

Preopterećenje, stalna orijentacija na posao i prekomjerni stres brzo dovode do iscrpljenosti u radnom stanju i čak mogu izazvati izgaranje. Iako su oba uvjeta obilježena iscrpljenošću, moramo ih razlikovati. Prvi se može eliminirati odmorom, a drugi često zahtijeva psihoterapeutsko liječenje.

Iscrpljenost na poslu nije samo uzrokovana samo prekomjernim radom, već i bilo kojim prekomjernim vanjskim naprezanjem, kroničnim problemima ili stresom u bilo kojem području života.

Zamislite svoju energiju kao svjetiljku, koju palite svaki put kad radite, razmišljate, planirate, komunicirate s drugima, obavljate zadatke ili budete fizički aktivni … Svaki zadatak, svaka misao i svaka emocija troši vaše baterije, bez obzira kako se osjećate kada ste u aktivnosti. Zato je važno naučiti što učiniti i odvojiti vrijeme za potpuno isključivanje kada možete malo napuniti baterije.

 

Umor od stalne brige

Emocionalni i psihološki stres jedan su od glavnih izvora umora, neaktivnosti  i često prekomjerne težine. Stalna zabrinutost i razmišljanje o negativnim scenarijima može dovesti do povećanog broja otkucaja srca i krvnog tlaka, grčeva u mišićima, prekomjerne potrošnje i prije ili kasnije umora, boli i viška kilograma.

U Linea Snelli  stoga veliki naglasak stavljamo na učinkovito suočavanje s anksioznošću i drugim nepovoljnim psihološkim stanjima. Zatražite pomoć od našeg iskusnog terapeuta na besplatnom uvodnom savjetovanju.

 

Krajnosti aktivnosti i odmora

Kada niste u ravnoteži, izbjegavajte ekstreme poput prekomjerne tjelesne aktivnosti ili cjelodnevnog sjedenja i ležanja. Intenzivnu tjelesnu aktivnost tijelo doživljava kao stres, a san kao pripremu za spavanje.

Ako je vaš rad uglavnom sjedeći i više volite sjesti na kauč nakon vježbanja, na dobrom ste putu prema još većem umoru, lošem držanju tijela, višku kilograma i bolovima u mišićima i zglobovima. Preporučuje se da nekoliko puta ustanete tijekom rada, hodate i radite neke jezične vježbe.

Umjesto napornih sportskih aktivnosti, odaberite kraću, mirnu šetnju, rad u vrtu ili uređenje okolice kuće… Sve oslobađa napetost u tijelu i odmara mozak. Dan možete upotpuniti jogom, meditacijom, saunom ili drugim pasivnim oblikom opuštanja. Na primjer, posjetitelji Linea Snella centara radije završavaju svoj trening Bodywarm terapijom Bodywarm za oblikovanje tijela ili u termodeki Thermodeka za oblikovanje tijela.

 

Nedostatak i loša kvaliteta sna

Jeste li znali da dvije neprospavane noći imaju značajne posljedice na vašu koncentraciju, koordinaciju u prostoru i produktivnost?

Kronični nedostatak sna nesumnjivo je jedan od glavnih krivaca za umor, koji dugoročno može usporiti metabolizam i otežati regulaciju tjelesne težine. Stoga bi san trebao postati jedan od vaših dnevnih prioriteta što je prije moguće.

 

Neadekvatna i prazna prehrana

Hrana je glavno gorivo za tijelo. U području umora igra ulogu kada:

  • konzumiramo pretežno lošu hranu s malo mikronutrijenata (vitamini i minerali)
  • naša prehrana nema pravilan odnos između mikronutrijenata (ugljikohidrata, proteina i masti)
  • konzumiramo hranu na koju smo netolerantni (gluten, mliječna jaja, kukuruz)
  • ne jedemo dovoljno ili redovito (gubitak težine, nepravilni obroci)

Nastavite sa svojom težinom jedući dovoljno cjelovite hrane i birajući zdravu hranu. Izvadite „praznu“ hranu iz jelovnika i rasporedite redovita, po mogućnosti svježe pripremljena jela (4 do 6 dnevno).

Detaljni plan vam prehrane može pripremiti iskusna terapeutkinja Linea Snella. Pozvani ste na prvo besplatno savjetovanje.

Kada umor traje dugo vremena i ne znate kako u potpunosti objasniti gore navedene moguće uzroke, pitajte svog liječnika o mogućoj anemiji, nedostatku ključnih vitamina i minerala, nekontroliranom krvnom tlaku, sindromu kroničnog umora i drugim mogućim stanjima.

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!