KAKO ELIMINIRATI NAPUHNUTOST ILI OSJEĆAJ TEŽINE LJETI

U ljetnim danima se, zbog vrućine, u tijelu zadržava više tekućine nego inače. Zadržavanje vode kod mnogo ljudi uzrokuje napuhnutost i osjećaj težine, posebno u predjelu gležnjeva, ruku i licu. Nadutosti ljeti obično doprinosi izmijenjena prehrana (brza prehrana, salate, hladna jela) i manjak tjelesne aktivnosti. Višak tekućine lako iz tijela odstranite s nekim jednostavnim rješenjima, a ako takvo stanje potraje duže vrijeme, preporučljivo je da se posavjetujete sa liječnikom.

 

1. Pobrinite se za veću hidrataciju

Tijelo na dehidraciju reagira sa većim zadržavanjem vode, stoga je nužno da ljeti kroz dan unosite dovoljno tekućine. Kroz dan popijte jednu litru vode  na 25kg tjelesne težine, a uz tjelesnu aktivnost i više. Pijte biljne ili voćne napitke bez dodanog šećera, izbjegavajte slatka, gazirana i alkoholna pića. Čašu vode popijte prije svakog obroka.

 

2. Izbjegavajte teške i slane obroke

Ljeti nam se često dogodi da smo, zbog visokih temperatura, cijeli dan bez apetita. Kada navečer zahladi, želja za hranom se vrati, pa se obilno najedemo. To dovodi do napuhnutosti i osjećaja težine. Priuštite si više manjih obroka, što bi trebalo olakšati probavu. Važno je da ne preskačete obroke i da sporije uživate u njima.

 

 3. Ostanite tjelesno aktivni

Budite snalažljivi i unatoč visokim temperaturama, priuštite si dovoljno kretanja.

Ako na poslu pretežno sjedite ili ste stalno u istom položaju, veća je mogućnost da vam oteknu noge. Za vrijeme pauze priuštite si kratka razgibavanja i izbjegavajte sjedenje prekriženih nogu. U ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada je zrak hladniji, priuštite si fizičku aktivnost.

 

 4. Neka roštilj miriši na zdravlje

Ljeto je vrijeme piknika i roštiljanja. Izbjegavajte masne, unaprijed pripremljene mesne obroke, previše soli i bijelog kruha. Umjesto njih jedite ribu, svježe meso i povrće na žaru, doma marinirano meso, bijeli kruh zamijenite krumpirom ili punozrnatim kruhom.

 

 5. Brza rješenja za nadutost

Iako napuhnut trbuh i osjećaj težine obično prolazi kroz par dana bez tegoba, lako i brzo si možete pomoći sa nekim namirnicama. Posebno se preporuča upotreba začina i bilja kao što su; džumbir, kumin, menta, kamilica i komorač, te krastavac, banana, punozrnate žitarice i probiotičke napitke (jogurt ili kefir sa dodatkom bakterija Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis).

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!