MRŠAVLJENJE NAKON PORODA

Kako na zdrav način vratiti ravan trbuh

Online mediji nude bezbroj mogućnosti za brz, gotovo čudesan gubitak kilograma nakon poroda.

Točku na i stavljaju i medijske zvijezde, koje svoje društvene profile pune fotografijama, na kojima njihova tijela dobar mjesec nakon poroda izgledaju kao da nikada nisu niti bile trudne, a pogotovo da su rodile.

Veliki broj mladih majki baš iz tog razloga osjeća veliki pritisak zbog suvišnih kilograma, koje su nakupile tijekom trudnoće. Imitiranje medijskih zvijezda, upozoravaju stručnjaci, potpuno je nepotrebno pa čak i opasno.

Baš svaka zdrava majka može u razdoblju od 6 do 12 mjeseci, na zdrav način izgubiti sve nakupljene kilograme. Ovdje donosimo neke korisne savjete.

 

Mršavljenje nakon poroda

Trudnoća je za svaku ženu razdoblje, u kojem jednostavno ne može pobjeći pokojem suvišnom kilogramu. Kilogrami se u trudnoći nakupljaju zbog djeteta koje raste u maternici te zbog pripreme tijela na završetak trudnoće i porod, period kada će mu biti potrebno najviše energije.

Unatoč tome, važno je da trudnice pokušaju održati zdravu tjelesnu težinu sve do poroda. Prevelika težina, upozoravaju ginekolozi, znači i veći rizik u samoj trudnoći te pri porodu. Istraživanja i praksa pokazali su naime, da su dolje nabrojane komplikacije vjerojatnije, ako je kilograma previše:

  • prisutnost bjelančevina u urinu,
  • visok krvni tlak odnosno hipertenzija,
  • šećerna bolest,
  • jako oticanje zglobova i udova,
  • veća mogućnost komplikacija pri porodu,
  • veća mogućnost za carski rez.

 

Koliko kilograma se smijem udebljati tijekom trudnoće?

Na žalost, na ovo pitanje ne postoji jedan – univerzalan odgovor. Koliko bi se buduća majka trebala udebljati u trudnoći, ovisi prije svega o njenom indeksu tjelesne mase. Zdravo debljanje u trudnoći, u prvom redu znači jesti za zdrav razvoj djeteta.

Kilogrami se dakle dobivaju radi djetetove težine, koja u prosjeku iznosi oko 3,5 kilograma. Povećane grudi mogu biti teže za oko 400 grama, maternica koja se razvija teži 1 kilogram, posteljica 700 grama, plodna voda 800 gramai dodatna količina krvi do 1,3 kilograma.

Mnoge trudnice muči i nakupljanje vode u tijelu, što može značiti od 1 pa čak do 5 kilograma do kraja trudnoće. U drugom tromjesečju, buduća će majka dobiti i nešto zaliha masnoće, koja će se nakupljati prije svega radi kasnije potrebe za dodatnom energijom.

Obično te masnoće ima za još dodatna 3 kilograma. Okvirni izračun pokazuje nam dakle, da se trudnica (bez težine nakupljene vode u tijelu) udeblja od 8 – 10 kilograma. Svaka žena koja prije trudnoće ima normalnu tjelesnu težinu, u trudnoći bi se tako udebljala od 8 do najviše 15 kilograma. One buduće majke koje imaju nešto viška kilograma, za vrijeme trudnoće bi se trebale udebljati od 5 – 8 kilograma jer njihovo tijelo već raspolaže sa zalihom hranjivih tvari, koje su potrebne djetetu koje raste u maternici.

Naravno, o točnim brojkama uvijek se dobro posavjetovati s doktorom, koji poznaje sve karakteristike i posebnosti vašeg tijela i trudnoće. Unatoč tome, savjet da trudnica mora jesti za dvoje (u kalorijskom smislu), potpuno je zastario.

 

Zašto moram nakon poroda izgubiti težinu?

Osim što baš svaka žena nakon poroda želi ‘natrag svoje tijelo’, gubitak suvišnih kilograma nakon poroda važan je prije svega radi zdravlja. U sljedećoj trudnoći prekomjerna težina može značiti rizik za tešku odnosno težu trudnoću. Isto tako, suvišni kilogrami mogu uzrokovati visok krvni tlak, trudničku šećernu bolest, teškoće pri samom porodu, a to su samo neki od mogućih problema.

Iako možda ne planirate drugo dijete, gubitak suvišne težine, prije svega će biti melem za vaše tijelo, zdravlje i dobro psihofizičko stanje. I da vas utješimo, većina majki već nakon poroda (pogledajte gore dio teksta o dobivanju kilograma) iz rodilišta izađe s 4 – 8 kilograma manje.

 

Kada i kako započeti s mršavljenjem nakon poroda?

Jeste li znali, ako je vaš porod normalno protekao, određene vježbe ruku i nogu s kratkim serijama ponavljanja, možete izvoditi već 24 sata nakon poroda. Doktori kažu da je umjereno gibanje čim prije nakon poroda čak i preporučljivo jer sprječava vensku trombozu.

S normalnim gibanjem (naglašavamo: ako je porod protekao normalno) možete započeti otprilike 6 – 8 tjedana nakon poroda jer se u tom periodu svi organi ponovno vrate u normalno, odnosno pretporođajno stanje(skupljanje maternice,…).

Baš svaka mlada majka može s malo volje i truda izgubiti postporođajne kilograme. Bitno je samo da se mršavljenja prihvatite polako, smireno te bez nerealnih ciljeva, koji samo uzrokuju stres i loše raspoloženje. Na kraju, to neće biti dobro ni za vas, ni za vašeg mališana.

Prije svega zbog dojenja, gubitak kilograma nakon poroda mora biti spor, a proces mršavljenja i tjelovježbe pažljivo planirani.

 

Pravilna prehrana

Najprije upozorenje. Zbog drastični dijeta i prebrzog mršavljenja, vaše mlijeko više neće biti hranjivo koliko bi za bebu trebalo biti. U krajnjem slučaju možete čak i ostati bez mlijeka.

Prehranu isplanirajte tako da vaše tijelo opskrbi dovoljnim količinama bjelančevina, esencijalnih masnoća, vitamina, minerala te drugih za zdravlje važnih tvari. Uz dostatne količine vode, konzumirajte najmanje tri obroka, a idealno bi bilo kad bi mogli jesti četiri ili čak šest puta na dan.

Kako mršavljenje nakon poroda ne bi utjecalo na laktaciju(stvaranje mlijeka), vrlo je preporučljivo da prva dva mjeseca nakon poroda ne smanjujete unos kalorija. Samim dojenjem ćete dnevno naime potrošiti oko 500 kalorija. Uz normalnu prehranu, to znači da ćete svaki tjedan izgubiti pola kilograma i to bez tjelovježbe.

Takvim gubitkom kilograma provodi se zdravo mršavljenje jer pola kilograma tjedno znači da u godini dana izgubimo 26 kilograma. Umjesto da se opterećujete dijetom, jedite dakle normalno, otiđite s djetetom u šetnju i prvadva mjeseca nakon poroda dozvolite tijelu da se oporavi.

Za uspješno mršavljenje, osim prehrane je važan i ritam hranjenja. Ako se već odlučite za smanjeni energetski unos, pazite da svejedno dnevno unesete oko 1.500 kalorija. Veći dio ih morate pojesti u prvoj polovici dana– dakle za doručak, užinu i ručak. Nakon poroda, idealna užina je komad voća, čaša običnog jogurta ili kefir. Probiotici će vam pomoći smanjiti nadutost, pospješit će probavu te će vaše tijelo napuniti energijom.

Ručak neka sadrži povrće te ugljikohidrate ili škrob, ali u periodu mršavljenja ne više od 50 g (važemo suh i nekuhan proizvod). A večeraneka bude vrijeme za juhe, pečeno i kuhano povrće te meso ili salate. Naravno, potrebno je piti dovoljne količine vode. Ako vam to pričinjava poteškoće, pomozite si tako da si tri plastične boce (0,5 l) napunite vodom, u koju ste dodali malo soka limuna. Voda će tako lakše kliziti niz grlo i na taj čete način dnevno popiti barem 1,5 litru tekućine.

 

Kada dođe vrijeme za tjelovježbu – hoće li trbuh opet biti ravan?

Najčešća greška koju žene koje nakon poroda žele što prije izgubiti kilograme rade, je da odmah, čim mogu, započnu s trčanjem i trbušnjacima. Na žalost, to je potpuno pogrešno. Vježbe za trbuh koje ste mogle izvoditi za vrijeme trudnoće, nakon poroda vam neće pomoći izgubiti masnoće i isklesati trbuh.

Takvom vrstom vježbi stvaramo naime pritisak u trbušnoj šupljini, što će trbuh čak povećati. Najprije započnite s aktivnijim šetnjama i brzim hodanjem te redovito izvodite Kegelove vježbe. One će vam pomoći ojačati kružne mišiće, koji nadziru protok urina i kontrakcije vagine. Tek kada osjetite da je tijelo spremno, posvetite se vježbama za jačanje trbušnih mišića.

U slučaju da vam se zbog trudnoće ravni trbušni mišić (polazi s vanjske strane prsnoga koša i hvata se za gornju stranu preponske kosti) razdvojio, morat ćete vrlo polako krenuti s pravilno odabranim vježbama, inače stanje možete samo pogoršati.

Vaš trbuh može opet biti ravan i trbušni mišići učvršćeni, ali važno je da se tjelovježbe i mršavljenja prihvatite na pametan i zdrav način.

 

Stručna pomoć za trajne rezultate

U Linea Snelli jamčimo vam da će mršavljenje u predjelu trbuha biti učinkovito samo ako ga se prihvatite u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom. Posljednja će biti pod našim budnim okom sastavljena od kombinacije intervalne kardio vježbe i vježbi za jačanje mišića. Istina je, ni ovako savjesno vježbanje vam neće pomoći izgubiti masnoće s trbuha ako se uz vježbanje nećete zdravo i pravilno hraniti.

U Linea Snelli nudimo vam jedini program oblikovanja ženskog tijela na tržištu sa 100-postotnim pismenim jamstvom. Što to znači? Da ćete zajamčeno postići rezultate, koje ćemo zajedno postaviti na besplatnom te neobvezujućem savjetovanju.

Zajedno ćemo postaviti jasne, realne i mjerljive ciljevete ćemo vam tako osigurati put do željenog rezultata. Prilikom oblikovanja programa koji će biti u potpunosti prilagođen vašim potrebama i željama, uzeti ćemo u obzir i povijest vaše tjelesne težine, trenutni životni stil, način prehranjivanja, vaše želje i očekivanja.

Na ovom linku ispunite donji obrazac za prijavu te dođite na besplatno savjetovanje. Veselimo se osobnom susretu s vama!

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!