ZDRAVA I HRSKAVA DOMAĆA GRANOLA PO VAŠEM UKUSU

Jedna od najvećih zamki prehrambene industrije jest uhvatiti se u koštac s jednostavnim jutarnjim obrokom poput  itarica. Kupljeni musli, miješane žitarice, granole i žitarice mnogih proizvođača, koji se u oglasima pojavljuju kao najbolji izbor zdravog doručka, u stvari su prava bomba kalorija, šećera i soli.

Ograničite unos šećera i nezdravih aditiva tako što ćete napraviti domaću mješavinu koja je pogodne i za doručak i za užinu između glavnih obroka. Uključite pećnicu i umiješajte ukusnu granolu po vašem ukusu!

Recept u nastavku trebao bi služiti kao sredstvo za pripremu granole, ali konačni proizvod treba biti prilagođen vašem ukusu i preferencijama.

Trebat će vam:

  • 500 g pahuljica, što može biti zob, raž, pšenica, pir, riža … Mnogo je opcija, možete koristiti samo jednu vrstu pahuljica, a možete ih i kombinirati;
  • vaši omiljeni orašasti plodovi: bademi, lješnjaci, orasi, orasi indijski orah, kikiriki, pistacije …;
  • sjemenke: po želji dodajte lan, bundevu, suncokret, sjemenke konoplje, sezamovo sjeme, mak…;
  • sušeno voće: koristite grožđice, suhe šljive, marelice, brusnice, jagode, maline…;
  • začini: cimet, vanilija i kardamom odlična su opcija…;
  • zaslađivač: odaberite zdrave alternative šećeru poput meda;
  • masnoća: odaberite zdrave alternative koje će poslužiti kao vezivo među ostalim sastojcima, npr. kokosov maslac;
  • čokolada: u principu, izbjegavajte čokoladu ako možete, ako ste je odlučili koristiti onda je najbolje staviti komade tamne čokolade s visokim udjelom kakaa. Na smjesu dodajte samo komade na kraju, nakon pečenja,
  • ostalo: za veću raznolikost dodajte kokosov čips, grubo mljeveno kokosovo brašno, proso i slično.

 

Postupak pripreme granola:

Prvo pripremite sve sastojke koje želite i zagrijte pećnicu na 160°C. Izrežite orahe i veće komade suhog voća na manje komade. Ako koristite lanene sjemenke, dobro ih je samljeti (može u mlincu za kavu). Sve sastojke, osim čokolade i suhog voća, istresite u veću posudu. Čokoladu i suho voće dodajte tek kada je granola već pečena.

Otopite med i kokosov maslac na laganoj vatri, a zatim smjesu prelijte po preostalim suhim sastojcima u tavi. Mješavina meda i maslaca trebala bi biti dovoljna da se suhi sastojci međusobno prianjaju. Po potrebi možete dodati malo vode. Zatim rasporedite pripremljene sastojke na lim za pečenje, obložen papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta. Ako želite više hrskave i ljepljive granole, nemojte miješati sastojke tijekom pečenja.

Nakon pečenja ohladite granolu, zatim dodajte sušeno voće i čokoladu po želji i spremite u veću staklenu teglu ili posudu s poklopcem koja će spriječiti da se granola omekša. Kombinirajte ga sa svježim voćem, grčkim jogurtom ili mlijekom i napunite svoje zalihe energije za dan pred vama!

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!