Jedna od najvećih zamki prehrambene industrije može se uhvatiti jednostavnim jutarnjim obrokom poput žitarica. Kupovni müsli, miješane pahuljice, granole i žitarice brojnih proizvođača, koji se u reklamama pojavljuju kao najbolji izbor za zdrav i cjelovit doručak, zapravo su prave bombe kalorija, šećera i soli. Ograničite unos šećera i nezdravih dodataka pripremajući domaće mješavine koje će biti prikladne i za doručak i kao međuobrok između glavnih obroka. Uključite pećnicu i smiksajte finu granolu po vlastitom ukusu!
Recept u nastavku trebao bi poslužiti kao pomoćno sredstvo za pripremu granole, ali konačni proizvod prilagodite svom ukusu i preferencijama.
Trebat će vam:
- 500 g žitarica koje mogu biti zobene, ražene, pšenične, griz, rižine… Mogućnosti je mnogo, možete koristiti samo jednu vrstu žitarica, možete ih kombinirati;
- Vaši omiljeni orašasti plodovi: bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, kikiriki, pistacije…;
- Sjemenke: po želji dodati sjemenke lana, bundeve, suncokreta, konoplje, sezama, maka…;
- Suho voće: koristite grožđice, suhe šljive, marelice, brusnice, jagode, maline…;
- Začini: posebno cimet, vanilija i kardamom dobro se slažu s ostalim sastojcima granole;
- Zaslađivač: Birajte između zdravih alternativa šećeru, poput meda;
- Masti: birajte između zdravih alternativa koje će služiti kao vezivo između ostalih sastojaka, npr. kokosov maslac;
- Čokolada: u principu izbjegavajte čokoladu, ali ako ne možete bez, koristite komadiće tamne čokolade s visokim udjelom kakaa. Komadiće dodajte u smjesu tek na kraju, nakon pečenja;
- Ostalo: za veću raznolikost dodajte kokosov čips, krupno mljeveno kokosovo brašno, mljevene listiće od prosa i slično.
Postupak pripreme:
Prvo pripremite sve željene sastojke i zagrijte pećnicu na 160 °C. Orašaste plodove i veće komade suhog voća narežite na manje komade. Ako koristite sjemenke lana, dobro ih je samljeti (možete u mlinu za kavu). Sve sastojke osim čokolade i suhog voća stavite u veliku zdjelu. Čokoladu i suho voće dodajte tek kada je granola već pečena.
Otopite med i kokosov maslac na laganoj vatri, pa smjesu prelijte preko ostatka suhih sastojaka u zdjeli. Mješavine meda i maslaca treba biti dovoljno da se suhi sastojci zalijepe. Po potrebi možete dodati malo vode. Zatim pripremljene sastojke rasporedite po plehu, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta. Želite li hrskaviju i ljepljiviju granolu nemojte miješati sastojke tijekom pečenja.
Nakon pečenja granolu ohladite, dodajte suho voće i čokoladu po želji i spremite u veliku staklenu teglu ili posudu s poklopcem da granola ne omekša.
Kombinirajte ga sa svježim voćem, grčkim jogurtom ili mlijekom i napunite zalihe energije za dan pred nama!