Recite zbogom nadutosti!

Imate li i vi osjećaj tvrdog i napuhnutog trbuha? Nadutost je dosta dosadan i neugodan problem. Obično se javlja kada naše tijelo nije u stanju razgraditi sve plinove u probavnom traktu, te se oni posljedično zadržavaju u crijevima. Ali to je samo jedna od mogućnosti, jer razloga može biti više. Ako znamo uzrok zadržavanja plinova i nadutosti, možemo ga trajno ukloniti i vratiti ravan trbuh.

 

Napuhnutost: problem modernog života

Napuhnutost trbuha vrlo je čest problem koji ne razlikuje spol i dob. Čak 47 posto ljudi susreće se s njim barem jednom mjesečno, ali na dosta različite načine. Kao što su nelagoda i napetost u trbuhu, bolovi u trbuhu, nadutost, vjetrovi, povećanje opsega trbuha ili kombinacija svega navedenog.

Kada se nadutost pojavi odmah nakon obroka, najvjerojatnije je riječ o želučanom poremećaju, ali kada se pojavi kasnije, više popodne, radi se o poremećaju pražnjenja. Kod žena, međutim, postoji još jedan uzrok nadutosti. Ako se izmjenjuju dani kada smo napuhnuti i dani kada s tim nemamo problema, uzrok je najvjerojatnije u promjeni hormona.

Najčešći uzrok nadutosti je brz tempo života, zbog kojeg posežemo za nezdravom hranom, u stalnom smo stresu, konzumiramo antibiotike, a sve to vrlo brzo uništi našu probavu. Naš probavni sustav usko je povezan s našim hormonima i emocionalnim stanjem. Hrana i antibiotici koje unosimo u tijelo također mogu uništiti zdrave bakterije koje osiguravaju dobru probavu.

 

Što uzrokuje nadutost?

Nadutost je čest simptom koji može biti uzrokovan raznim uzrocima. Med
najčešći su:

1. Prehrambene navike: Gutanje hrane ili prekomjerno hranjenje. Premalo
žvakanje hrane može smanjiti sposobnost tijela da probavi ugljikohidrate
od hidrata.
2. Određene namirnice: mahunarke, kupus, brokula, cvjetača, artičoke, cjelovite žitarice i mliječni proizvodi
proizvoda.
3. Nuspojave lijekova: Lijekovi koji sadrže laktozu ili sorbitol i neki
lijekove koji pomažu u liječenju dijabetesa. Vlakna su također problematična,
koje konzumiramo uz pomoć dodataka prehrani.
4. Preosjetljivost na određene namirnice i intolerancija: Osobe s intolerancijom na
osobe s intolerancijom na laktozu ili celijakijom mogu osjetiti nadutost nakon što pojedu hranu koja ih sadrži
laktoze ili glutena.
5. Sindrom iritabilnog crijeva (IBS): Ovo je čest crijevni poremećaj koji
uzrokuje grčeve, bolove u trbuhu, nadutost, plinove, proljev ili zatvor.
6. Hormonalne promjene: Neke žene dožive nadutost tijekom
menstrualnog ciklusa zbog hormonalnih promjena.
7. Pretjerani unos soli: Višak soli u prehrani može uzrokovati zadržavanje soli
vode i rezultirajuće nadutosti.
8. Zatvor: Poteškoće s pražnjenjem stolice mogu dovesti do nadutosti.
9. Stres: Stres može utjecati na probavni sustav i izazvati nadutost. Jaka
stres također utječe na naše tijelo skrećući krv iz probavnog sustava
postupak. Rezultat je nadutost, zatvor, bolovi u trbuhu ili čak proljev.
10. Gastrointestinalne bolesti: Stanja kao što su upalna bolest crijeva, rak ili infekcije mogu
uzrokuju i nadutost. Nadutost može biti i posljedica sindroma malapsorpcije, koji uzrokuje lošu apsorpciju hrane u probavnom traktu. Može nastati kao posljedica smanjene proizvodnje enzima gušterače. Može se javiti i kod problema sa žučnim mjehurom ili crijevnom sluznicom.
11. Dehidracija: Kada smo dehidrirani, naše tijelo reagira zadržavanjem vode
vode, od kojih potonja može izazvati nadutost.

Za točnu dijagnozu i liječenje uzroka nadutosti preporuča se posjetiti liječnika. Vaš liječnik može predložiti prehranu, promjene načina života ili propisati liječenje ako je nadutost uzrokovana zdravstvenim stanjem.

 

Nezdravo mekani trbuščić

Napuhnutost nam može povećati trbuh za čak 10 centimetara, a nažalost, na tom dijelu tijela se i najviše nakupljaju masni jastučići i višak kilograma. Ali to nije vezano samo za estetiku. Takozvano visceralno salo, koje se nalazi u trbušnoj šupljini i okružuje unutarnje organe, može donijeti vrlo ozbiljne zdravstvene probleme (dijabetes tipa 2, inzulinska rezistencija, određene vrste karcinoma, srčani problemi,…). Zajedno s potkožnim masnim tkivom utječu i na značajno povećanje opsega struka.

Čak i osobe mlađe od 20 godina imaju problema s opuštenim trbuhom, a razlog je najčešće brz rast i razvoj te pretilost. Hormonalne promjene utječu na proizvodnju elastina i kolagena koji inače osiguravaju elastičnost kože.

Nakon poroda, trbušna tkiva se opuštaju i koža izgleda viseće. Uz pravilnu prehranu i tjelovježbu, trbušni mišići će s vremenom ponovno ojačati, a trbuh će se vratiti u prvobitno stanje.

Menopauza je također razdoblje kada se trbuh malo spusti. Uzrok je nešto sporiji metabolizam, zbog čega se masno tkivo, posebice na području trbuha, brže i više nakuplja.

Bez obzira na to koliko godina imamo, nakupljanje sala na trbuhu rezultat je nedovoljne tjelesne aktivnosti, brzog gubitka kilograma, nedovoljnog unosa proteina i pretjeranog unosa ugljikohidrata.

 

Kada je potrebno posjetiti liječnika u slučaju nadutosti?

Obično nadutost prođe za nekoliko dana bez većih problema. No, ako problemi ne nestaju, a uz nadutost se pojavi i neki od sljedećih simptoma, važno je što prije otići liječniku:

  • bolovi u trbuhu ili grčevi koji ne prolaze ili se čak pogoršavaju,
  • promjene u pražnjenju crijeva koje traju dugo vremena,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • nenamjeran gubitak težine,
  • oticanje abdomena ili udova,
  • anemija, mučnina, povraćanje,
  • neočekivana nadutost tijekom trudnoće,
  • krv u stolici.

Obratite još više pažnje na simptome i bol koji vas bude noću. Također, ako nemate posebno izražene simptome, a nadutost traje duže vrijeme, posjetite liječnika. U većini slučajeva pomoći će Vam Vaš osobni liječnik. Na temelju nalaza i opisa tegoba po potrebi će Vas uputiti i odgovarajućem specijalistu.

 

Napuhnutost može biti posljedica loših navika ili kroničnih problema.

Kako vam možemo pomoći u Linea Snella?

Kako bismo vratili zdravlje i riješili se nadutosti te potkožnog i visceralnog masnog tkiva, nažalost, ne možemo koristiti čarobnu formulu. Neće pomoći ni gladovanje, iako je također važno smanjiti unos kalorija. Dugoročni uspjeh može se postići samo dobro isplaniranim i sveobuhvatnim pristupom koji uključuje zdravu prehranu i tjelovježbu.

Ojačajmo vaše mišiće

Jeste li se ikada zapitali zašto je vježba toliko važna za sagorijevanje masti? Jer mišići su najveći potrošač kisika u našem tijelu, a time i kalorija. Masti se tope samo u prisutnosti kisika. Da, čak i dok sjedimo, gledamo televiziju, čitamo, spavamo… To također znači da kada rade mišići cijelog tijela, koristimo masnoću iz cijelog tijela. Odnosno, kada radimo vježbe za ruke ili noge, trošimo i salo koje nam se nakupilo na trbuhu.

Balansiramo vašu prehranu

Bez gladovanja i s pravilnim omjerom bjelančevina, ugljikohidrata te voća i povrća. Ključ uspjeha i smanjenja sala na trbuhu je pomno planirana prehrana iz koje smo, primjerice, izbacili rafinirani šećer, bijelu rižu i namirnice od bijelog brašna.

Nudimo stručno vodstvo i savjetovanje

Na svakom koraku vašeg puta do zdravlja; u Linea Snelli nudimo vam jedini program za oblikovanje ženskog tijela na tržištu sa 100% pismenim jamstvom. Što to znači? Da ćete zajamčeno postići rezultate koje ćemo zajedno s Vama postaviti na besplatnom i neobvezujućem savjetovanju.

Plan prilagođavamo samo vama

U Linea Snelli osmislit ćemo program koji će u potpunosti biti prilagođen Vašim potrebama i željama. Uzet ćemo u obzir vašu povijest tjelesne težine, trenutni stil života, prehrambene navike, želje i očekivanja. Samo tako ćemo zajedno postaviti jasne, realne i mjerljive ciljeve i osigurati put do željenog rezultata.

Osjećate li da je vrijeme za promjenu? Trebate li prijatelja na putu do cjelovite transformacije? U Linei Snelli zajedno oblikujemo i njegujemo Vaše TIJELO i mazimo Vašu DUŠU. Radimo zajedno za vaše zajamčene REZULTATE i slavimo vaše USPJEHE. S osmijehom na licu topimo višak kilograma i centimetara i tjeramo loše raspoloženje! Radujemo se tvojoj transformaciji.

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje.

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!