Zdrava i hrskava domaća granola po vašem ukusu

Jedna od najvećih zamki prehrambene industrije može se uhvatiti jednostavnim jutarnjim obrokom poput žitarica. Kupovni müsli, miješane pahuljice, granole i žitarice brojnih proizvođača, koji se u reklamama pojavljuju kao najbolji izbor za zdrav i cjelovit doručak, zapravo su prave bombe kalorija, šećera i soli. Ograničite unos šećera i nezdravih dodataka pripremajući domaće mješavine koje će biti prikladne i za doručak i kao međuobrok između glavnih obroka. Uključite pećnicu i smiksajte finu granolu po vlastitom ukusu!

Recept u nastavku trebao bi poslužiti kao pomoćno sredstvo za pripremu granole, ali konačni proizvod prilagodite svom ukusu i preferencijama.

Trebat će vam:

  • 500 g žitarica koje mogu biti zobene, ražene, pšenične, griz, rižine… Mogućnosti je mnogo, možete koristiti samo jednu vrstu žitarica, možete ih kombinirati;
  • Vaši omiljeni orašasti plodovi: bademi, lješnjaci, orasi, indijski oraščići, kikiriki, pistacije…;
  • Sjemenke: po želji dodati sjemenke lana, bundeve, suncokreta, konoplje, sezama, maka…;
  • Suho voće: koristite grožđice, suhe šljive, marelice, brusnice, jagode, maline…;
  • Začini: posebno cimet, vanilija i kardamom dobro se slažu s ostalim sastojcima granole;
  • Zaslađivač: Birajte između zdravih alternativa šećeru, poput meda;
  • Masti: birajte između zdravih alternativa koje će služiti kao vezivo između ostalih sastojaka, npr. kokosov maslac;
  • Čokolada: u principu izbjegavajte čokoladu, ali ako ne možete bez, koristite komadiće tamne čokolade s visokim udjelom kakaa. Komadiće dodajte u smjesu tek na kraju, nakon pečenja;
  • Ostalo: za veću raznolikost dodajte kokosov čips, krupno mljeveno kokosovo brašno, mljevene listiće od prosa i slično.

Postupak pripreme:

Prvo pripremite sve željene sastojke i zagrijte pećnicu na 160 °C. Orašaste plodove i veće komade suhog voća narežite na manje komade. Ako koristite sjemenke lana, dobro ih je samljeti (možete u mlinu za kavu). Sve sastojke osim čokolade i suhog voća stavite u veliku zdjelu. Čokoladu i suho voće dodajte tek kada je granola već pečena.

Otopite med i kokosov maslac na laganoj vatri, pa smjesu prelijte preko ostatka suhih sastojaka u zdjeli. Mješavine meda i maslaca treba biti dovoljno da se suhi sastojci zalijepe. Po potrebi možete dodati malo vode. Zatim pripremljene sastojke rasporedite po plehu, koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite 20-25 minuta. Želite li hrskaviju i ljepljiviju granolu nemojte miješati sastojke tijekom pečenja.

Nakon pečenja granolu ohladite, dodajte suho voće i čokoladu po želji i spremite u veliku staklenu teglu ili posudu s poklopcem da granola ne omekša.

Kombinirajte ga sa svježim voćem, grčkim jogurtom ili mlijekom i napunite zalihe energije za dan pred nama!

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!