DOMAĆI DŽEM OD ŠLJIVA BEZ ŠEĆERA ZA HLADNE DANE

Šljive možete konzumirati u jesenskoj sezoni jer nisu samo ukusne, nego i izuzetno zdrave. Osim što potiču metabolizam i na taj način nam pomažu da izgubimo težinu, one su izvrstan saveznik u borbi protiv znakova starenja, bogat izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja i sprečavaju bolesti, a zbog visokog sadržaja kalija pomažu u kontroli krvnog tlaka.

Svježe i suhe šljive također sadrže puno vlakana pa sprečavaju ili barem ublažavaju probavne tegobe. Iskoristite njihove pozitivne zdravstvene učinke sve dok ih priroda nudi u izobilju i koristite ih u pićima, voćnim kolačima, salatama, umacima … Možete ih i zamrznuti, osušiti ili napraviti ukusni džem kako biste dočekali zimu.

U nastavku vam donosimo jednostavan recept ukusnog džema od šljiva u kojem možete uživati za doručak, na primjer uz integralni toast ili ga možete koristiti kao  punjenje za zdrave deserte.

 

Džem od šljiva – recept

Sastojci za 1 litru:

  • 1,5 kg odkoščenih svježih šljiva
  • 6 suhih šljiva
  • 10 datulja
  • 50 ml vode
  • Po želji možete dodati:
  • sok od dva limuna
  • cimet u prahu
  • malo gustina

Recept:

  1. Svježe šljive operite i ogulite te s datuljama i suhim šljivama narežite na komade debljine 1-2 cm.
  2. Stavite tavu s 50 ml vode na umjerenu vatru i dodajte voće.
  3. Pokrijte tavu poklopcem dok voće ne prokuha. Kuhajte poklopljeno 10 do 15 minuta, povremeno miješajući.
  4. Smanjite toplinu, dodajte sok od limuna i cimet po želji. Zatvorite poklopac i kuhajte oko 30 minuta.
  5. Ako želite gušći džem, na kraju kuhanja dodajte malo gustina.
  6. Nakon kuhanja maknite džem s vatre da se ohladi. Zatim ga pohranite u prethodno steriliziranim staklenkama.

Dobar tek!

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!