Šljive možete konzumirati u jesenskoj sezoni jer nisu samo ukusne, nego i izuzetno zdrave. Osim što potiču metabolizam i na taj način nam pomažu da izgubimo težinu, one su izvrstan saveznik u borbi protiv znakova starenja, bogat izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja i sprečavaju bolesti, a zbog visokog sadržaja kalija pomažu u kontroli krvnog tlaka.
Svježe i suhe šljive također sadrže puno vlakana pa sprečavaju ili barem ublažavaju probavne tegobe. Iskoristite njihove pozitivne zdravstvene učinke sve dok ih priroda nudi u izobilju i koristite ih u pićima, voćnim kolačima, salatama, umacima … Možete ih i zamrznuti, osušiti ili napraviti ukusni džem kako biste dočekali zimu.
U nastavku vam donosimo jednostavan recept ukusnog džema od šljiva u kojem možete uživati za doručak, na primjer uz integralni toast ili ga možete koristiti kao punjenje za zdrave deserte.
Džem od šljiva – recept
Sastojci za 1 litru:
- 1,5 kg odkoščenih svježih šljiva
- 6 suhih šljiva
- 10 datulja
- 50 ml vode
- Po želji možete dodati:
- sok od dva limuna
- cimet u prahu
- malo gustina
Recept:
- Svježe šljive operite i ogulite te s datuljama i suhim šljivama narežite na komade debljine 1-2 cm.
- Stavite tavu s 50 ml vode na umjerenu vatru i dodajte voće.
- Pokrijte tavu poklopcem dok voće ne prokuha. Kuhajte poklopljeno 10 do 15 minuta, povremeno miješajući.
- Smanjite toplinu, dodajte sok od limuna i cimet po želji. Zatvorite poklopac i kuhajte oko 30 minuta.
- Ako želite gušći džem, na kraju kuhanja dodajte malo gustina.
- Nakon kuhanja maknite džem s vatre da se ohladi. Zatim ga pohranite u prethodno steriliziranim staklenkama.
Dobar tek!