Kako pravilno koristiti med za mršavljenje i zdravlje?

Med je jedna od najvrjednijih namirnica za mršavljenje jer se smatra zdravijom alternativom bijelom šećeru. No, budući da se ipak radi o energetski bogatoj namirnici, valja se pridržavati nekih važnih preporuka. Sakupili smo ih u ovom članku.

Tisućama godina med je bio jedini zaslađivač u ljudskoj prehrani. Ovu prirodno slatku hranu prave pčele skupljanjem nektara ili biljne mane sa cvijeća. Nektar ili nektar je slatki sok koji izlučuju cvjetovi, a sastoji se uglavnom od vode i šećera – među kojima prevladavaju glukoza, fruktoza i saharoza. Mana je slatki ljepljivi sok koji izlučuju insekti na biljkama.

U košnici pčele prerađuju medovinu ili manu, zgušnjavaju je, umiješaju izlučevine vlastitih žlijezda, pohranjuju u ćelije saća i ostavljaju da sazrije. Med se potom dobiva iz saća posebnim postupkom. Med dobiven na ovaj način može se čuvati nekoliko godina. Sastav, kvaliteta, boja, miris i okus meda ovise o biljnoj vrsti od koje pčele crpe med (npr. bagremov med, lipov med, kestenov med…).

Medu namijenjenom prometu nije dopušteno dodavati niti oduzimati bilo koji sastojak. Ipak, med je jedna od najčešće krivotvorenih namirnica – proizvođači mu dodaju melasu, šećerni sirup, konzervanse, boje pa čak i brašno ili škrob. Stoga preporučamo da kupujete samo pravi, organski med provjerenog podrijetla.

 

Nutritivni sastav meda

Šećeri čine većinu meda. Sazrijevanjem meda mijenja se njegov sastav, što se najviše ogleda u sastavu šećera. Saharoza se razgrađuje na glukozu i fruktozu. Omjer fruktoze i glukoze uvelike ovisi o botaničkom podrijetlu i karakterističan je za svaku vrstu meda. No, opće je prihvaćeno da u medu ima nešto više fruktoze nego glukoze. Takav med dulje ostaje tekući jer ima niži stupanj kristalizacije. Ako med kristalizira, to ne znači da je pokvaren. Sasvim suprotno.

Osim jednostavnih šećera, med sadrži i organske kiseline, bjelančevine, slobodne aminokiseline, enzime, vitamine (uglavnom B i C), elemente u tragovima (bakar, željezo, natrij, fosfor, kalcij, magnezij, selen…), hormona acetilkolina i drugih bioaktivnih tvari za koje se medu i drugim pčelinjim proizvodima pripisuju brojne dobrobiti za ljudsko zdravlje. Medu ne možemo pripisati ljekovito djelovanje, ali ima blagotvorno djelovanje kod prehlada i upala.

Različite vrste meda razlikuju se po nutritivnom sastavu. Upravo komponente koje se u medu nalaze u manjim količinama zaslužne su za senzorna svojstva, odnosno boju, miris, okus i aromu pojedinih vrsta meda. Kestenov med se smatra najbogatijim mineralima.

 

Koje su prednosti meda za mršavljenje

Med je izvrsna namirnica i nutrijent koji poboljšava iskoristivost drugih tvari iz hrane, ali i probavu u svakodnevnoj prehrani. Jače je sladilo od običnog bijelog šećera pa ga treba manje koristiti kod zaslađivanja jela, što je bitno za uspješno mršavljenje. No, moramo znati da je med ipak energetski bogata namirnica s otprilike 300 kcal na 100 g. Jedna žlica meda ima oko 64 kalorije i približno istu količinu šećera kao jedna naranča. Ako smo prosječno tjelesno aktivni, preporuka je da dnevno unosimo 3 do najviše 5 žličica meda.

Med, kao i sve vrste šećera, preporučuje se konzumirati u manjim količinama, a više kao dodatak prehrani. Tek uz redovitu, uravnoteženu prehranu i zdrav način života s puno kretanja doći će do izražaja njegovi pozitivni učinci.

Kako bismo maksimalno iskoristili njegove aktivne sastojke, moramo paziti da med ne zagrijavamo i ne dodajemo u prevruće napitke. U čaj ili kavu dodaje se tek kada se ohladi na temperaturu ispod 40 °C. Ako se med koristi kao zamjena za šećer u slasticama, birajte recepte bez pečenja. Pronađite ih na našem blogu.

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!