ŠTETNE PROMJENE TEŽINE (JO-JO UČINAK)

Što je jo-jo efekt?

Jo-jo efekt znači da se nakon završetka dijete izgubljeni kilogrami brzo vraćaju. Nečija težina može rasti i padati poput jo-joa dok slijedi nekoliko dijeta jedna za drugom. Težina osobe nakon dijete često je veća nego prije dijete. Obično ciklus mršavljenja ide od normalne prehrane do debljanja, nakon čega slijedi dijeta, usporavanje metabolizma i kraj dijete. Ali kada se ovaj ciklus ponovno ponavlja, nazivamo ga jo-jo efektom. Taj se proces stalno ponavlja i na kraju postaje začarani krug. Kao rezultat toga, postaje sve teže ponovno smršavjeti, čak i ako se u potpunosti provode ograničenja u prehrani i teška tjelesna aktivnost. Zapravo, višak masnog tkiva i smanjena mišićna masa glavni su čimbenici koji pridonose oštećenoj metaboličkoj funkciji. Jo-jo efekt ima negativan utjecaj na tijelo, ali i ozbiljne posljedice na psihičko zdravlje

 

Štete od promjenjive tjelesne težine

  1. Pojačani apetit na kraju dovodi do povećanja tjelesne težine.
    Tijekom dijete, gubitak masti uzrokuje smanjenje leptina, hormona koji inače pomaže kod osjećaja sitosti. Pod normalnim okolnostima, vaše zalihe masti oslobađaju leptin u krvotok. To vašem tijelu govori da su zalihe energije dostupne i signalizira vam da jedete manje. Kako gubite masnoću, leptin se smanjuje, a apetit se povećava jer tijelo pokušava nadoknaditi iscrpljene zalihe energije.
  2. Veći postotak tjelesne masti
    Većina studija pokazuje da yo-yo dijeta dovodi do većeg postotka tjelesne masti, budući da se masnoća lakše vraća nego mišićna masa. To može dovesti do drugih promjena koje otežavaju gubitak težine.
  3. Povećanje šanse za dijabetes i kardiovaskularne bolesti
    Rizik od srčanih bolesti povećava se s povećanjem tjelesne težine i promjenama tjelesne težine. Što je veća promjena u težini, to je veći rizik.
  4. Može usporiti vaš metabolizam
    Vaše tijelo reagira na nedovoljnu količinu hrane povećanjem hormona gladi i usporavanjem metabolizma. To može uzrokovati smanjenu funkciju štitnjače, smanjenu izdržljivost, povećani umor i promjene raspoloženja. Istraživanja pokazuju da gubitak težine često prati usporavanje metabolizma u mirovanju. Ovaj fenomen često pridonosi ponovnom dobivanju na težini.

 

Posljedice yo-yo efekta na nas

Yo-yo dijeta može dovesti do poremećaja prehrambenih navika i dugoročnih problema s težinom. Nezdravo prehrambeno ponašanje može imati ozbiljne posljedice, uključujući i nezdrav stav prema hrani, koji također može dovesti do poremećaja prehrane.

Oscilacije težine također mogu dovesti do niskog samopouzdanja i niskog samopoštovanja.

Ako se osjećamo loše u vezi sa svojim tijelom, manje je vjerojatno da ćemo ga tretirati dobro. Zbog toga je veća vjerojatnost da ćemo biti pod stresom i tražiti mehanizme suočavanja koji će nam pomoći da se osjećamo bolje što je brže i učinkovitije moguće.

Može biti vrlo frustrirajuće vidjeti naporan rad koji ste uložili u mršavljenje kako nestaje dok ponovno dobivate na težini. Ljudi koji su koristili jo-jo dijete navode da su često nezadovoljni svojim životom i zdravljem i osjećaju da su izvan kontrole. Ako ste se u prošlosti borili s jo-jo dijetom, nemojte dopustiti da se zbog toga osjećate poraženo, beznadno ili krivo. Možda ste isprobali nekoliko dijeta koje vam nisu pomogle da postignete željene dugoročne rezultate. Ovo nije osobni neuspjeh – to je jednostavno razlog da pokušate nešto drugo.

Regulacija i održavanje tjelesne težine

Zdrave prehrambene navike i aktivan stil života ključni su za vaš put mršavljenja. Za uspješno i održivo mršavljenje morate usvojiti zdrave prehrambene navike i uključiti tjelovježbu u svoj režim.

Imajte na umu da ako postupno i umjereno smanjujete unos kalorija, vaše tijelo će se na kraju prilagoditi na potrebu za manje kalorija svaki dan. Jo-jo efekt možete izbjeći ako se pridržavate redovitog vježbanja i zdrave prehrane.

Nudimo vam izbor paketa koji su osmišljeni na način da vam maksimalno olakšaju transformaciju vašeg tijela. Prikladni su za svaku modernu ženu koja traži kvalitetno i konkretno rješenje. Možete se pretplatiti na besplatne konzultacije gdje će vam naši stručnjaci pomoći odabrati paket koji vam najviše odgovara.

Ukoliko Vam je potrebna pomoć u održavanju smanjene tjelesne težine, nudimo Vam kompletnu nakon odrađenog redovnog programa besplatni sustav kontrole rezultata u trajanju do 12 mjeseci nakon završetka vašeg programa. Sustav sprječava “yo-yo” efekt i učinkovito održava postignute rezultate. Uključuje mjesečnu analizu trenutne građe tijela, mjerenje opsega tijela, savjete o zdravoj prehrani i definiranje najučinkovitije tjelovježbe za održavanje rezultata, fizičke kondicije i zdravlja.

 

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!