7 NAMIRNICA ZA NAJBOLJE MRŠAVLJENJE

Želite se riješiti viška kilograma prije ljetne sezone? Ili su vaše novogodišnje odluke uključivale važnu stavku o uspješnom mršavljenju? Možda imate na umu idealnu težinu koju želite postići i što učinkovitije održavati?

Predstavljamo vam 7 namirnica s kojima je najlakše smršaviti. Različite namirnice različito utječu na naš metabolizam.

 

1. LISNATO POVRĆE – riznica zdravlja

Zeleno lisnato povrće pobjednik je među namirnicama koje pomažu pri mršavljenju, pa mu posvećujemo posebnu pozornost. Od zelenog lisnatog povrća spadaju kelj, špinat, brokula, blitva i neko drugo povrće. Ova vrsta povrća ne samo da je izuzetno pogodna za mršavljenje, već je i općenito jedna od najzdravijih namirnica na planetu. Zeleno lisnato povrće sadrži vitamine, minerale i antioksidanse te je izuzetno bogato vlaknima što omogućuje zdrav i uravnotežen metabolizam. Dodatna porcija zelenog lisnatog povrća iznimno je pogodna za mršavljenje jer uvelike povećava volumen obroka, a istovremeno samo minimalno povećava broj unesenih kalorija.

Evo nekoliko zdravih ideja za uključivanje zelenog lisnatog povrća u vašu dnevnu rutinu:

  • pripremite zeleni smoothie od banane, probiotičkog jogurta, malina i porcije svježeg špinata,
  • za ručak pripremite ukusnu salatu od blitve i graha,
  • začinite svoj omiljeni umak za tjesteninu porcijom hrskave brokule.

2. JABUČNI OCAT – nezamjenjiv za smanjenje apetita

Jabučni ocat na prvi pogled nije ništa posebno. No, ova namirnica, koja se nalazi u gotovo svakom kućanstvu, iznimno je popularna među ljubiteljima zdrave i mršavljeve prehrane. Jabučni ocat može se koristiti kao preljev za salatu, a može se koristiti i za pečenje. Ocat pomaže u kontroli razine šećera u krvi, a istovremeno smanjuje osjećaj gladi između obroka. Ako niste ljubitelj salata, možete konzumirati jabučni ocat razrijeđen s vodom.

 

3. CHIA SJEMENKE – bogat izvor vlakana za zdravo mršavljenje

Ove male i hrskave sjemenke jedna su od najzdravijih namirnica na svijetu. Zašto su chia sjemenke tako učinkovite za mršavljenje? Jedan su od najbogatijih izvora vlakana na svijetu. Chia sjemenke možete koristiti kao zamjenu za jaja u pečenju, a možete ih posipati po salatama, jogurtima ili napraviti ukusan chia puding.

 

4. KUHANI KRUMPIR – pomaže u sprječavanju prejedanja

Kuhani krumpir je među najzasitnijim namirnicama na svijetu. Pomaže smanjiti apetit i tako sprječava prejedanje. Posljednjih godina krumpir je na lošem glasu u krugovima mršavljenja jer ga neki pogrešno povezuju s negativnim utjecajem ugljikohidrata na mršavljenje. Zapravo, iznimno je bogat izvor hranjivih tvari. Ostalo gomoljasto povrće poput slatkog krumpira, mrkve i repe također je dobro za mršavljenje.

 

5. MAHUNARKE – izvor proteina i vlakana

Idealno, mahunarke su jedna od najrazličitijih kategorija hrane. Možete ih koristiti u pripremi juha i svih vrsta umaka, kao iu salatama i svim vrstama priloga. Leća te crni i crveni grah posebno se preporučuju za mršavljenje. Mahunarke su uglavnom bogate vlaknima i proteinima, što je svakako dobrodošlo za mršavljenje.

 

6. TUNA – niskokalorična namirnica za uspješno mršavljenje

Tuna je niskokalorična namirnica koja je izuzetno bogata proteinima. Važno je ipak da posegnete za tunom u vlastitom soku, a ne za tunom u ulju. Odlučite li smršaviti, preporučujemo da izbjegavate klasičnu kombinaciju tune i kruha. Umjesto toga pripremite ukusnu salatu od tunjevine ili tortilju punjenu povrćem, mahunarkama i tunjevinom. Tuna može biti i odličan doručak uz porciju svježeg povrća i jaja.

 

7. PROBIOTIČKI JOGURT – zdrava crijevna flora

Jogurt sadrži probiotičke bakterije koje pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. To poboljšava rad crijeva i stoga je izvrstan izbor za mršavljenje. Probiotski jogurt odličan je doručak (možete ga začiniti zobenim pahuljicama, chia sjemenkama i svježim voćem).

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!