Sve što trebate znati o kalorijama i gubitku kilograma

Ako želite izgubiti težinu, ogroman broj planova prehrane te savjeta i smjernica za dijetu može izgledati zbunjujuće. Dobra početna točka za bilo koji plan kontrole težine je razumijevanje kalorija i što one znače za vaše tijelo. U ovom blogu objašnjavamo što su kalorije i koliko ih trebate unositi ako vam je cilj gubitak težine.

Što su kalorije?

Kalorije su mjera energije koju hrana i piće pružaju našem tijelu i važno su gorivo koje nam je potrebno za funkcioniranje, od našeg mozga do naših mišića. Hrana se sastoji od makronutrijenata poznatih kao proteini, ugljikohidrati i masti – svi imaju različitu ulogu u vašem tijelu. Svi imaju različite energetske vrijednosti koje utječu na to koliko kalorija energije dobivamo kada ih konzumiramo.

 Je li razumijevanje kalorija bitno za mršavljenje?

Razumijevanje kalorija ključno je za mršavljenje. Postupno i održivo pristupanje zdravim prehrambenim promjenama i vježbanju pomaže održati tijelo u vrhunskom stanju. Ekstremne dijete obično nisu dugoročno učinkovite. Preporuka je da uvijek pažljivo i postepeno unosite promjene u unosu kalorija te da birate zdravu hranu bogatu mikronutrijentima, umjesto ekstremnih promjena koje bi mogle imati negativan utjecaj na vaše zdravlje.

Kako kalorije utječu na mršavljenje?

Kalorije imaju ključnu ulogu u procesu mršavljenja. Višak unosa kalorija često se pohranjuje kao masnoća, dok njihovo smanjenje može rezultirati zdravim gubitkom težine. Za određivanje vaše kalorijske potrebe, važno je razumjeti vaš bazalni metabolizam (BMR) i ukupnu dnevnu potrošnju energije (TDEE). BMR predstavlja broj kalorija koje tijelo troši za osnovne funkcije, dok TDEE uključuje potrošnju kalorija kroz aktivnosti i vježbanje.

Koliki je preporučeni unos kalorija dnevno?

Opće preporuke za gubitak težine savjetuju kalorijski deficit od 500-1.000 kalorija ispod vašeg TDEE-a, uz minimalan unos od 1.200 kalorija dnevno radi osiguranja potrebnih hranjivih tvari. Niske razine kalorija mogu smanjiti učinkovitost vaših vježbi, stoga je važno održavati odgovarajući unos. Opći preporučeni dnevni unos kalorija je 2.500 za muškarce i 2.000 za žene, no ovi brojevi mogu varirati ovisno o aktivnostima.

Iako kalorije mogu biti zaista koristan alat za bolje razumijevanje sastojaka hrane i pomoći vam u objektivnom određivanju veličine obroka – sve kalorije nisu jednake. Prehrana usmjerena na kalorije ne uzima uvijek u obzir kvalitetu hrane, što je zaista važno. Naši stručnjaci tu su da vam pomognu postići zdrav i uravnotežen način prehrane. Upoznavanje s vašim trenutnim navikama prehrane se odvija već na uvodnom savjetovanju, a zatim vas osobna terapeutkinja uči o osnovnim načelima zdrave prehrane i predlaže vam individualno prilagođen jelovnik.

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!