Kaša od prosa s borovnicama i karameliziranim bananama za zdravi zimski doručak

Kvalitetan i zdrav doručak jedan je od temelja zdravog života. Posebice u hladnim zimskim danima, kada smo izloženi raznim zdravstvenim nedaćama. Uravnotežen doručak dati će vam energiju, snagu i radost da spremno krenete u novi dan.

Proso za zdraviju i veseliju svakodnevicu

Proso je žitarica koje se koristi od davnina, a bila je važna u izradi kruha, tradicionalnih variva i raznih vrsta kolača. Danas je proso pomalo zapostavljena žitarica o kojoj se tek rijetko priča. Dakako, to je potpuno nepravedno jer proso ima mnoštvo vrijednih nutritivnih vrijednosti.

Proso je slatkastog okusa i sitne zrnaste strukture, a može se koristiti kod izrade raznih jela. Iako ćemo u nastavku navesti recept za Kašu od prosa s borovnicama i karameliziranim bananama, proso zbog svoje nutritivne vrijednosti i ugodnog okusa može biti dio mnogih vaših budućih jela.

Jedna od glavnih prednosti prosa je pomoć u čišćenju crijeva i otklanjanju nezdravih tvari iz tijela. Istraživanja su pokazala kako proso ima pozitivan učinak na zdravlje zubi, kože, noktiju i vlasišta. Proso se kuha svega 10-ak minuta pa je pogodan za pripremu u raznim situacijama i kada ste u žurbi.

Zimska kaša od prosa s borovnicama i karameliziranim bananama

Ako vam odgovaraju slatkasti okusi u jutarnjim satima ili želite kašu od prosa pripremiti kao večernji desert, donosimo vam jednostavan recept u nastavku. Iako je proso samo po sebi slatkog okusa, osjećaj slatkoće možete nadograditi karameliziranim bananama i borovnicama koje će se savršeno spojiti s prosom i bademovim mlijekom. Evo recepta:

Sastojci:

1 šalica prosa
2 šalice bademovog mlijeka
1 šalica vode
1/4 žličice soli
1/2 žličice cimeta
malo vanilin šećera
malo ekstrakta vanilije
1 banana + 1 žlica meda za karameliziranje

šačica borovnica

Upute za pripremu:

Proso je potrebno isprati hladnom vodom prije daljnje obrade. U manji lonac stavite mlijeko i vodu.  Dodajte sol, cimet, vaniliju, vanilin šećer i proso te kuhajte oko 10 minuta. Paralelno na tavi karamelizirajte bananu u medu sve dok ne dobijete željenu teksturu.

Kada je kaša od prosa dovoljno kuhana, stavite je u posudu za posluživanje. Sve finalno zalijte karameliziranim bananama, ali i sokom koji su banane pustile tijekom pripreme. Kao finalnu dekoraciju dodajte oprane borovnice. Uživajte u ukusnom jelu od prosa.

Proso – vaš saveznik za zdraviji život

Proso je namirnica koja je vjerojatno nepravedno zapostavljena u modernom svijetu, pogotovo jer osim zdravstvenih dobrobiti donosi i neodoljiv slatkast okus. Kao tradicionalna žitarica nekada se proso koristio u raznim prigodama i u raznim vrstama jela.

Danas proso možete koristiti za pripremu brzih jela koja će vas razbuditi i razveseliti za doručak. Ujedno, kaša od prosa može se koristiti za pripremu variva za ručak, ali i izradu kolača za popodnevne i večernje sate. Mogućnosti su neograničene.

 

Želite li saznati kako proso i ostale kvalitetne namirnice mogu povoljno utjecati na vaše zdravlje i raspoloženje javite nam se za besplatno nutricionističko savjetovanje. Promotrit ćemo vaš dnevnik prehrane te vam dati savjete kako jesti kvalitetnije, živjeti zdravije i izgledati vitkije. Javite nam se već danas.

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!