Sezona kuharica i slavljenički kokteli su na vrhuncu. Teško je zamisliti novogodišnje zabave s prijateljima i voljenim osobama bez zdravica i čestih konzumiranja alkohola.
S takvim ponašanjem brzo možemo poništiti sav trud uložen u gubitak kilograma. Većina tih pića sadrži uglavnom prazne kalorije, koje samo pridonose debljanju, a nemaju određenu nutritivnu vrijednost. Pored toga, alkohol metabolizira brže od ostalih namirnica i potiče apetit zbog visokog glikemijskog indeksa.
Najbolje je izbjegavati ga u potpunosti, ili barem biti umjeren i odabrati manje kalorična alkoholna pića. Ne samo zbog vitkog struka, već i zbog vašeg ukupnog zdravlja i dobrobiti. Radije natočite bezalkoholna, zdrava pića u svoje čaše, koja će biti prikladna i za oživljavanje novogodišnjih zabava i okupljanja. Bezalkoholna pića u nastavku, možete popiti bez grijeha, a ujedno mogu pružiti vašem tijelu vrijedne vitamine i minerale!
NAPITAK OD BRUSNICE SA ZAČINIMA (HLADNO ILI TOPLO PIĆE)
Zagrijte i ojačajte svoj imunološki sustav s ovim nježno začinjenim čajem koji je sa svojim očaravajućim, domaćim mirisom i svečanom crvenom bojom sinonim za novogodišnju zdravicu.
Za 4 osobe trebat će vam:
- 4 čaše ili šalice
- 1 litra vode
- 90 g smrznute ili svježe brusnice
- sok i korica jednog većeg limuna (koristite BIO limune ili jestive kore)
- štapići cimeta
- komad svježeg đumbira – oguljen i nariban
- 2 žlice suhih goji bobica – po želji
- 2 žličice ili vrećice crnog čaja (tein u crnom čaju ima isti učinak kao i kofein)
- med – po želji
Postupak pripreme:
Prokuhajte vodu, brusnice, limunov sok i koru, štapiće cimeta, oguljeni i naribani đumbir i goji bobice kuhajte oko 20 minuta. Zatim na 3 do 5 minuta dodajte čaj. Procijedite ili izvadite vrećice čaja i po želji dodajte med. Ukrasite kriškom svježeg štapića limuna i cimeta.
Napitak se može poslužiti i hladan: pričekajte da se potpuno ohladi, a zatim napitak prelijte u čašu s ledom i dodajte mineralnu vodu.
MOŠT S ĐUMBIROM, KRUŠKOM I VANILIJOM
Zbog vanilije i pektina iz krušaka, napitak postane lagano kremast i lako nas namami ispred kamina ili pod topli pokrivač. Poslužite ga za opuštajuću večer u društvu susjeda i oduševite najmlađe.
Za 4 osobe trebat će vam:
- 4 čaše ili šalice
- cjedilo ili gaza
- 1 litra vode
- sjemenke ili ekstrakt vanilije
- 4 zrele kruške – bez sredine i narezane na kockice
- komad svježeg đumbira – oguljen i nariban
- 1 žlica meda – po želji
- 1 žlica svježeg limunovog soka
Postupak pripreme:
Pomiješajte narezane kruške, đumbir, sjemenke vanilije (ako koristite ekstrakt vanilije, samo dodajte na kraju) i vodu u glatki, malo gušći pire. Dobro procijedite pire u cjediljki i kuhajte na laganoj vatri do željene temperature. Po želji dodajte med i limunov sok te poslužite.
BLAGDANSKA ZIMSKA SANGRIJA
Niste probali Sangriju koja ima okus zime i Božića? Pripremite ju unaprijed i iznenadite svoje goste ovim jednostavnim receptom bez alkohola, koji će sigurno pružiti veselu atmosferu.
Za 4 osobe trebat će vam:
- 4 čaše ili šalice
- 700 ml soka od kruške (100% voćnog sadržaja)
- 500 ml mineralne vode
- 2 kruške
- 2 jabuke
- 2 naranče
- 1 šipak
- 3 štapića cimeta
- 3 zvjezdice anisa
- 6 kriški đumbira – oguljen
- 1 žličica papra u zrnu
- 5 klinčića
Postupak pripreme:
Kruške i jabuke ogulite i narežite zajedno s narančama na kriške od 3 mm. Voće, štapiće cimeta, zvijezde anisa, đumbir, papar i klinčiće stavite u veliku zdjelu i dodajte sok od kruške. Hladite najmanje 5 sati, po mogućnosti preko noći. Prije posluživanja dodajte mineralnu vodu i ukrasite voćem iz pripremljene smjese.