JESTE LI ZNALI DA KOD MRŠAVLJENJA NE SMIJETE GLEDATI SAMO NA IZGUBLJENE KILOGRAME?

Prekomjerna tjelesna težina napast je s kojom se na ovaj ili onaj način sukobljava više od polovice stanovništva. Istraživanja pokazuju u Hrvatskoj debljinu ima 20% odraslog stanovništva, 20,14% muškaraca i 20,60% žena, od čega u dobi od 45 do 54 godine 27,85 % muškaraca i 32,82% žena.

U odrasloj populaciji u Hrvatskoj među osobama s pozitivnom anamnezom moždanog udara prekomjernu tjelesnu masu ima 66% muškaraca i 75% žena, među osobama s povišenim krvnim tlakom 78% muškaraca i 74% žena, a među osobama sa šećernom bolesti tip2 79 % muškaraca i 84% žena (izvor: www.hzjz.hr). Pretilost, koja je prije svega posljedica nezdravog načina života, nekako postaje zdravstveni problem suvremenog doba. Međutim, treba biti svjestan da nikako nije svejedno na kojim dijelovima tijela se nakuplja suvišna masnoća.

Kada se radi o ravnomjernoj raspoređenosti suvišnih kilograma po cijelom tijelu, jedino pravo rješenje je postupan gubitak tjelesne težine na zdrav način. O tome ćemo nešto više napisati i u nastavku. Kada prekomjerna tjelesna težina nije ravnomjerno raspoređena te su izloženi samo pojedini dijelovi tijelapristup rješavanju problema mora biti nešto drugačiji.

Masnoća na stražnjici nije jednako opasna kao masnoća na trbuhu!

Sa sigurnošću možemo tvrditi da su oni kojima se masnoća nakuplja na stražnjici manje ugroženi jer je ta masnoća nakupljena prije svega u potkožju. Masne naslage koje se nakupljaju u predjelu trbuha (tzv. visceralna masnoća) baš – upravo suprotno – upozoravaju da prekomjerna količina masnog tkiva obavija i vitalne organe te time ometa odnosno ograničava njihovo prirodno djelovanje.

Masna jetra i gastrointestinalni trakt znače bitno povećan rizik za razvoj nekih vrlo ozbiljnih bolesti, kao što su primjerice šećerna bolest tipa 2, povišen krvni tlak, povišen kolesterol te bolesti srca i krvnih žila.

 

Što morate znati o opsegu struka?

Prevelik opseg struka nije dakle samo estetski problem nego je prvi pokazatelj ozbiljne zdravstvene ugroženosti. Kad se opseg struka poveća iznad određene granice, u tijelu se počinju odvijati određeni procesi za razvoj bolesti: povišen krvni tlak, ovapnjenje žila i poremećaji u zgrušavanju krvi, a dugoročno i povećana opasnost za nastanak srčanog ili moždanog udara. To su prepoznatljivi znakovi takozvanog metaboličkog sindroma predijabetesa.

Metabolički sindrom odnosno opasna abdominalna debljina – prijetnja koja proizlazi iz povećanog opsega struka

Poremećaji u metabolizmu mogu biti osnovni razlog za nastanak povećanog opsega trbuha te pretilosti općenito. Metabolički sindrom danas ima već otprilike petina svjetske populacije, a raširenost je iz godine u godinu sve veća.

Stresan način života, nezdrava prehrana, premalo gibanja i nezdrav način života doprinose pojavi brojnih bolesti suvremenog doba. Pretilost definira indeks tjelesne mase(ITM), izražen u kg/m2. Ako je ITM veći od 30 kg/m2, možemo govoriti o pretilosti, a ako je od 25 do 30, govorimo o prekomjernoj tjelesnoj težini. Međutim metabolički sindrom može se pojaviti i kod osoba koje nemaju jako povećan ITM, odnosno ne pripadaju u kategoriju pretilih ljudi.

Kako bi mogli sa sigurnošću prepoznati metabolički sindrom, potrebno je obaviti dodatne laboratorijske pretrage. Pretilost je dakle tek jedan od čimbenika rizika za nastanak metaboličkog sindroma.

Šećerna bolest, visok krvni tlak, pretilost ili povećane vrijednosti masnoća u krvi predstavljaju skup ozbiljnih zdravstvenih problema koji proizlaze iz povećanog opsega trbuha. Označavamo ih zajedničkim nazivom »metabolički sindrom«. O metaboličkom sindromu govorimo kada se izmjereni opseg struka nalazi iznad 102 cm kod muškaraca i iznad 88 cm kod žena, a povećanom opsegu struka pridružuju se barem još dva čimbenika rizika.

Čimbenici rizika su: povišen šećer u krvi, povišen krvni tlak, povišene vrijednosti triglicerida, smanjenje HDL-kolesterola. Opasne vrijednosti čimbenika rizika su: krvni tlak iznad 130/85 mm/Hg, šećer u krvi iznad 7,0 mmol/l, HDL-kolesterol iznad 1,0 mmol/l kod muškaraca i iznad 1,2 mmol/l kod žena te trigliceridi iznad 1,7 mmol/l.

Glavni uzroci masnih naslaga u predjelu trbuha su prije svega nepravilna prehrana, premalo gibanja te preveliki dnevni obroci. Na nastanak masnih naslaga utječu i starenje, alkohol, pušenje, loše životne navike, nepravilna prehrana te psihološki čimbenici.

 

Kako uspješno smanjiti opseg trbuha s pravilnom prehranom?

Prvi korak do smanjenja opsega trbuha neka prije svega bude dovoljno vremena za pripremu obroka. Posegnite za svježom i punovrijednom hranom, uzmite si vrijeme za pripremu obroka (najlošiji izbor su gotovi obroci i brza hrana!) te uživajte u obroku bez žurbe.

Kako bi zadržali stalnu razinu šećera u krvi, ključno je da redovito jedete. Pojedite barem pet manjih obroka na dan, time ćete izbjeći i neprijatne napadaje gladi.

Obroke si pripremajte na manjem tanjuru jer ovaj jednostavan trik može vrlo učinkovito prevariti vaše oči i mozak te ih ostavlja u uvjerenju da ste pojeli više nego što uistinu jeste.

Konzumirajte nemasno meso i ribe, u pripremi hrane koristite zdrave masnoće (maslinovo ulje, kokosovo ulje, konopljino ulje,…), koje u umjerenim količinama uključujte i u obroke (oraščići, avokado, kikiriki maslac i sl.), konzumirajte namirnice bogate vlaknima (voće i povrće, mahunarke, zobene pahuljice, punozrnate žitarice i sl.) i općenito ograničite unos jednostavnih ugljikohidrata te ih zamijenite kompleksnima koje tijelo duže vrijeme probavlja. U prehranu uključite fermentirane mliječne proizvode i pijte puno vode ili nezaslađenog, doma pripremljenog biljnog ili zelenog čaja.

Izbjegavajte gotove obroke, grickalice, brzu hranu, slatkiše, slatka pića i prerađene namirnice te ih nadomjestite punovrijednom, domaćom, svježom i neprerađenom hranom koju sami pripremite u zdrave i ukusne obroke. Neka istraživanja pokazuju da je prehrana, u usporedbi s vježbanjem bitno važnija, zato joj moramo posvetiti više pažnje. Kažu da je za mršavljenje omjer važnosti prehrane i vježbanja 80 : 20.

U borbu s opsegom trbuha također i s tjelovježbom

Za zdravlje cjelokupnog tijela, vitku liniju i zdrav opseg trbuha moramo se pobrinuti i aktivnim načinom života! Ograničavanje ili smanjivanje opsega struka moguće je postići sličnim metodama koje općenito vrijede za mršavljenje, međutim, za gubitak već nakupljenih masnih naslaga je osim zdrave, uravnotežene prehrane od ključnog značaja pravilna kombinacija prehrane i odgovarajuće tjelovježbe.

Zlatno je pravilo svake zdrave rekreacije, dnevno najmanje trideset minuta takvog gibanja, kod kojeg postižemo laganu zadihanost i znojenje. Vježbanje naravno, moramo prilagoditi individualnim mogućnostima pojedinca te ga usput prilagođavati individualnom napretku. Ključno je da odaberemo pravo vježbanje. Pravilnim pristupom povećanom opsegu struka, postizanje promjena je relativno jednostavno te ne uzrokuje prevelik šok za tijelo. Ujedno, svaki napredak pojedinca pozitivno motivira jer povećava i njegovo samopouzdanje.

Ako želimo ciljano smanjiti masnoće na trbuhu, isključivo kardio vježbanje koje pobuđuje cijelo tijelo neće biti dovoljno, već ga je potrebno kombinirati s posebnim vježbama koje djeluju na područje trbuha.

Među najbolje vježbe za smanjenje opsega trbuha odnosno za ravan trbuh, ubrajaju se:

  • Dizanje trupa (klasični trbušnjaci), pri čemu dižete cijeli gornji dio tijela.
  • V-dizanje trupa s ispruženim nogama, pri čemu dižete cijeli gornji dio tijela i obje noge u nekakav V-položaj. Noge neka budu potpuno ispružene, a kralježnica što je moguće ravnija.
  • Savijanje trupa (trbušnjaci), pri čemu dižete samo gornji dio trupa.
  • Savijanje trupa s naizmjeničnim dizanjem nogu– ruke položite uz tijelo, dignite trup te pritom naizmjenično dižite i obje noge – jedna noga neka bude ispružena, a druga u položaju od 90 stupnjeva. Pazite da su obje noge ispružene.
  • Savijanje trupa s rotacijom i naizmjeničnim dizanjem nogu, pri čemu još uvijek dižete samo gornji dio trupa ali s ovom vježbom aktivirate i bočne trbušne mišiće.
  • Dizanje nogu u ležećem položaju – ležeći na leđima dižete noge najviše što možete (idealno 90 stupnjeva), pri čemu je vrlo važno da su noge cijelo vrijeme potpuno ispružene. Kod dizanja i spuštanja osjetit ćete kontrakciju trbušnih mišića.
  • Plank ili most na laktovima – vježbu izvodite na dlanovima ili laktovima, cijelo tijelo neka bude ravno i ispruženo. Položaj zadržite barem 30 sekundi i postepeno produžujte vrijeme. Ako vam se vježba čini jednostavna, znači da je ne izvodite pravilno. Položaj tijela je vrlo važan!

Vježbe koje su usredotočene prije svega na snagu trupa izvodite u 10-30 ponavljanja, u tri serije, najmanje triput tjedno. Svaki dan pobrinite se za kardio kretanje (brzo hodanje, hodanje uzbrdo, trčanje, bicikliranje, plivanje i sl.) koje će pobrinuti za zdravlje vašeg srca i krvnih žila, ubrzati metabolizam i poboljšati vaše opće stanje.

Pokušali ste sve moguće ali opseg trbuha se nikako ne smanjuje?

Ako se nađete među onima koji su pokušali praktički sve kako bi smanjili opseg trbuha ali im to nikako ne uspijeva, onda je došlo vrijeme da i vi pokušate postići svoj željeni cilj kod nas!

 

Kako vam Linea Snella može pomoći u oblikovanju vaše figure

Izaberite jednu od najučinkovitijih prirodnih i neinvazivnih metoda oblikovanja tijela na svijetu– metodu Linea Snella. Individualni i integrirani pristup određuje se prema potrebama svakog pojedinca i stoga može osigurati dugoročno zajamčene rezultate.

Izgubite opseg na najkritičnijim točkamatijela pomoću Thermoslim metode, gdje se sve vježbe izvode u ležećem položaju i bez velikih opterećenja za kralježnicu i zglobove.

Posebna dopunska terapija u Bodywarmu pomoći će vam u dodatnom ubrzanju i postizanju prirodnog izlučivanja nakupljenih masnoća, uz učvršćivanje tkiva i povećanje elastičnosti kože nakon transformacije tijela.

Tu je i poseban vibracijski trening koji kombinira tjelovježbu i vibracije koje se izvode na vrhunskoj Powertrainer spravi. Revolucionarni način vježbanja omogućuje progresivni gubitak težine uz znatnu uštedu vremena i napora u usporedbi s klasičnom tjelovježbom.

Naš cjelokupni uspjeh temelji se na integriranom pristupu i individualnom odabiru odgovarajućih terapija i programa pomoću kojih ćete uporno, prijatno i potpuno opušteno postići svoje zacrtane ciljeve, očuvati zdravlje, poboljšati vaše raspoloženje, a istovremeno dugoročno zadržati figuru na kojoj će vam zavidjeti. Kod nas se i vaši snovi lako mogu pretvoriti u stvarnost.

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!