USPJEŠNO MRŠAVLJENJE UZ VOĆE I POVRĆE

Dodavanje voća i povrća na jelovnik, može biti učinkovit recept za vitku liniju. Provjerite zašto!

Najveći izazov kod gubljenja tjelesne težine nije da se jezičak na vagi pomakne na željeni broj, nego da tamo i ostane – po mogućnosti zauvijek. Voće i povrće mogu biti u tome odlični saveznici.

Postoje vrste dijeta koje obećavaju iznimno brze rezultate konzumacijom isključivo voća i povrća, ali ih, iako su učinkovite, ne preporučujemo. Kao i kod svih (pre)strogih i (pre)brzih dijeta, kod ove također rezultati u pravilu nisu trajni, a posljedica razdoblja gladovanja obično je razdoblje prejedanja, koje često završava s više kilograma nego što smo ih imali prije dijete.

Kada u jelovnik uključujemo više voća i povrća, ne razmišljajmo dakle o mršavljenju, nego o zdravijem načinu prehrane, koji će sam od sebe istopiti suvišne kilograme.

U kojim količinama neka se voće i povrće nalaze na našem jelovniku? Što ćemo ih više jesti, brže ćemo gubiti kilograme. Možemo ih dodati na uobičajeni jelovnik ili možemo u cijelosti promijeniti prehranu. Ako odlučimo da ćemo napraviti korak više te postati vegetarijanci ili vegani, ne zaboravimo da prehrana mora biti uravnotežena. Više o zdravom mršavljenju možete pročitati ovdje.

 

Zašto s voćem i povrćem na jelovniku uspješno gubimo kilograme?

Superučinkovita voda

Bez obzira na različita otkrića stručnjaka za prehranu u vezi mršavljenja i konzumacije određenih namirnica, osnovno je pravilo mršavljenja još uvijek sasvim jednostavno: ako se želimo riješiti suvišnih kilograma, moramo potrošiti više energije nego što smo je unijeli u tijelo. Onoliko kalorija koliko smo ih unijeli, moramo dakle i potrošiti, inače ćemo se udebljati.

Ljudi imamo naviku da uvijek pojedemo jednaku količinu hrane. Dakle, ako ćemo jesti jednaku količinu koju jedemo sada, smršaviti možemo jedino u slučaju da s jednakom količinom hrane konzumiramo manje kalorija. Manje kalorija u jednakoj količini imaju namirnice koje sadržavaju vodu.

Voda hrani daje volumen ali ne i dodatne kalorije. Naravno, najviše vode sadržavaju upravo voće i povrće. Mršavljenje s voćem i povrćem uspješno je zato što dodavanjem više voća i povrća u prehranu, jednakim porcijama unosimo manje kalorija.

Zbog toga što dovoljno jedemo nismo gladni, što je kod mršavljenja jako bitno – poznato je da je glad najveći neprijatelj dijeta. Ako pojedete šalicu svježih i šalicu osušenih jabuka, osušenim jabukama ćete s jednakom količinom u tijelo unijeti poprilično više kalorija, unatoč jednakoj količini i vrsti voća. Što više vode sadržavaju voće ili povrće, učinkovitije pridonose topljenju kilograma.

U skladu s istraživanjima, hranu koja sadržava puno vode najbolje je pojesti prije svega ostaloga jer će vas zasititi, a posljedično čete pojesti manje drugih, kaloričnijih namirnica. S voćem i povrćem ćete učinkovito smršaviti, ako ćete njima započeti svaki svoj obrok.Naročito puno vode sadržavaju lubenica, jagode, dinja, odnosno zelena salata, celer, zelena paprika i krastavci.

Vrlo je važno pridržavati se pravila, da u razdoblju aktivnosti biramo voće i povrće s višim glikemijskim indeksom (GI), a u popodnevnim satima, kada se tijelo počinje umirivati, konzumiramo više povrća s nižim glikemijskim indeksom.

Svestrana vlakna

Osim što sadržavaju puno vode, voće i povrće pridonose vitkijoj liniji također zahvaljujući vlaknima. Vlakna u tijelu utječu na osjećaj sitosti: kada ih konzumiramo, siti smo prije i uz manje kalorija, a osjećaj sitosti zbog toga što vlakna zadržavaju vodu u probavnom traktu, traje duže.

Puno vlakana sadržavaju primjerice artičoke (10,3 g na srednje veliku artičoku), brokula (5,1 g u šaci kuhanog povrća), maline (8 g po šalici) i borovnice (7,6 g po šalici).

Nevjerojatni flavonoidi

Neka istraživanja o prehrani otkrivaju da nisu bitne samo kalorije – također je važno što jedemoi kada. Tako bi prema saznanjima o metabolizmu šećera, namirnice koje sadržavaju puno ugljikohidrata, poput voća, trebali uvrštavati na jelovnik u prvoj polovici dana, a namirnice s malo ugljikohidrata, poput povrća, u drugoj polovici dana.

Posebno poglavlje su namirnice koje sadržavaju flavonoide: prema znanstvenom istraživanjukojeg su prije više od desetljeća proveli na Harvardu, takve namirnice mogu pospješiti mršavljenje. Flavonoide pronalazimo u voću i povrću, a posebno puno ih sadržavaju luk, artičoke, paprike, patlidžani te jagode, jabuke, kruške i naranče.

Prema rezultatima istraživanja, svaka dodatna porcija povrća ili voća bogata flavonoidima (100 g na dan), u četiri godine smanji težinu za sto grama.

 

Pravila mršavljenja s voćem i povrćem

  1. Uvrstite voće i/ili povrće u svaki dnevni obrok. U obroku neka budu voće i povrće na prvom mjestu, ispred druge hrane.
  2. Što više vode sadržavaju voće i povrće, učinkovitiji su za mršavljenje. Puno vode sadržavaju lubenica, jagode, dinja odnosnozelena salata, celer, zelena paprika i krastavci – neka budu što češće na vašem jelovniku.
  3. Vlakna koja se nalaze u voću i povrću zaslužna su za brži osjećaj sitosti, koji duže traje. Konzumirajte voće i povrće koji sadržavajupuno vlakana, primjerice artičoke, brokulu, maline i borovnice.
  4. Flavonoidi bi trebali pospješiti mršavljenje. Između ostaloga, pronalazimo ih u luku, artičokama, paprikama, patlidžanima teborovnicama, jagodama, jabukama, kruškama i narančama.

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!