ODVIKNITE SE OD ŠEĆERA U 10 KORAKA

Nije novost da je šećer prijatelj pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, upala, anksioznosti, problema s kožom i probave … O ovisnosti o šećeru sve se manje govori, ali mnogi koji odluče smanjiti unos slatkiša se u početku susreću s velikim izazovom.

Očekuje se da će detoksikacijska dijeta kojom se mogu riješiti ovisnosti o slasticama potrajati oko 30 dana. Savjeti u nastavku, pomoći će vam da izdržite prve dane koji su najteži i da dugoročno promijenite svoje obrasce prehrane.

 

10 koraka odvikavanja od šećera

1. Promijenite svoje obrasce prehrane. Posebno obratite pažnju na količinu šećera u hrani koju volite kupiti već pripremljenu (umaci, mesne prerađevine, žitarice, pahuljice, voćni jogurti …) i ograničite unos takve hrane. Pripremite vlastite obroke i ne pribjegavajte unaprijed pripremljenoj hrani. Ne zaslađujte kavu, čaj ili limunadu, ne kupujte pića ili gotove smoothije.

2. Ladica sa grickalicama, slatkišima, slatkim sastojcima za pripremu kolača … Pazite da barem prvih nekoliko dana detoks dijete nemate skrivene zalihe šećera u svojim kuhinjskim ormarićima, niti u “pms vrijeme. Za vaše ukućane za to vrijeme nabavite voće.

3. Odaberite odgovarajuće zamjene. Mnoge alternative šećeru, poput stevije, ksilitola i aspartama, imaju jednake učinke na naša tijela kao i šećer. Pripremite sebi džemove i namaze, naviknite se na prirodnu slatkoću hrane, zasladite peciva suhim voćem ili medom.

4. Zamijenite šećer proteinima kako biste ublažili glavobolju, promjene raspoloženja, moguće probavne probleme i nesanicu. Prije svega se to odnosi na bjelančevine u mahunarkama, orašastim plodovima, nemasnom mesu i sjemenkama.

5. Pripremite se i za nuspojave. Osigurajte redovite obroke bogate vlaknima, vitaminima i mineralima, pijte dosta tekućine (vode), dovoljno se naspavajte te koristite razne aktivnosti opuštanja.

 

6. Pripremite zdrave grickalice i zadovoljite potrebu za šećerom s voćem, orasima, sjemenkama i začinima. Povećajte unos vlakana i jedite neoguljene jabuke, a umjesto čaše soka od naranče, jedite kriške naranče. Hrani na bazi šećera dodajte cimet ili muškatni oraščić.

7. Pokrenite se. Pomirimo se s tim da nema pomaka bez pokreta. Bilo da se radi o kratkoj šetnji, vježbanju ili jogi, tjelesna aktivnost oslobađa hormone sreće, poboljšava metabolizam i uklanja stres, koji je često glavni krivac posezanju za šećerom. Pronađite aktivnostkoja će vam se najviše svidjeti i počnite mijenjati svoj životni stil.

8. Hranu pravilno kombinirajte. Čak i ako možete potpuno ukloniti šećer iz prehrane, važno je i kako se obroci sastavljaju. Pogledajte blog Vodić za zdravo mršavljenje za kupovinu.

9. Budite strpljivi. Nuspojave odvikavanja od šećera nestat će nakon nekoliko dana. Možda vam se neće tako činiti, ali naše je tijelo složeno i treba vremena da se svaka promjena ustabili. Vaše će se nepce polako naviknuti na različitu hranu i ukus promijeniti i shvatit ćete da vam uopće ne treba šećer

10. Nagradite sebe, ali ne sa torticom. Odvikavanje od šećera, promjena je koja se isplati za cijeli život. Za prve korake, koji će nesumnjivo biti teški, prepustite se drugim osjetilima – zaposlite svoje misli i nagradite se masažom, saunom, toplom kupkom, izletom, koncertom …

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!