U vrućim ljetnim danima tijelo bismo trebali hraniti raznolikom i osvježavajućom, a izbjegavati masnu i tešku hranu. Kako bi vam olakšali uvođenje više zdravih obroka u svoju prehranu i uživali u njihovoj pripremi Snelly terapeutice su za Vas prikupile recepte za najukusnija, maštovita, jednostavna i zdrava jela za ljetne dane.
PILEĆA SALATA SA JAGODAMA, ORASIMA I AVOKADOM
Piletina je idealan sastojak za zdrav ljetni ručak ili večeru jer se dobro kombinira sa salatama, povrćem pa čak i voćem ili orašastim plodovima. Pečena ili kuhana pileća prsa narežite na trakice te pomiješajte sa narezanom crvenom paprikom, jagodama i avokadom. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Također možete umiješati žlicu ili dvije grčkog jogurta u salatu i po vrhu posipati usitnjene orahe.
HLADNA JUHA: RAJČICA, KRASTAVAC ILI JAGODA
Da, dobro ste pročitali, juha od jagoda također je dobar izbor za zdravi ljetni ručak. Pomiješajte svježe jagode, lubenicu bez koštica, bananu, sok od limete i svježi bosiljak, stavite u hladnjak na na otprilike sat vremena i prije posluživanja posipate komadiće jagoda, lubenice i listićima bosiljka.Za hladnu juhu od rajčice koristite sviježe, sočne i zrele rajčice, odstajali kruh (integralni i namočen u vodu), oguljene krastavce, zelenu, žutu i crvenu papriku, jabučni ocat i maslinovo ulje. Za juhu od krastavaca ogulite svježe krastavce, avokado, limunov sok, maslinovo ulje, nekoliko svježih listova celera i peršina te po ukusu đumbir u prahu, kajenski papar, svježi mljeveni papar i sol.
INTEGRALNA TORTILJA SA PILETINOM I BOROVNICAMA
Pileća prsa marinirajte u soja umaku sa đumbirom. Ispecite ih u tavi ili na roštilju, narežite na trakice i dodajte mješavini zelene salate, borovnica, naribanog kupusa i mrkve. Tortilje možete sami napraviti od integralnog brašna (pirovo, heljdino…), vode i soli. Napunite ih pripremljenom smjesom i po želji prelijte preljevom od sojinog umaka, meda, limuna i malo kikiriki maslaca. Budite oprezni sa količinama jer kalorijsku vrijednost jela možete povećati preljevom.
PALAČINKE OD TIKVICE SA RAJČICOM, MOZZARELOM ILI SVJEŽIM SIROM I ZAČINSKIM BILJEM
Tikvice naribati, posoliti i ocijediti. Dva jaja razdvojite na žumanjke i bjelanjke. Pomiješajte žumanjke sa malo mlijeka i integralnog brašna. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, koji ćete postepeno umiješati u smjesu od žutanjaka. Dodajte tikvice, po ukusu začinite soli, paprom i začinskim biljem, zatim ispečete u blago nauljenoj tepsiji. Poslužite sa komadićima mozzarelle i rajčicom ili namazom od sviježeg sira.
JAJA U UMAKU OD RAJČICE ALLA PUTTANESCA
Nasjeckajte češanj češnjaka, peršin, ocijeđene kapare, masline i inćune te ih brzo popržite na maslinovom ulju. Dodajte komadiće nasjeckane rajčice (sviježe ili iz konzerve). Začinite paprom, soli i origanom po vlastitom ukusu te kuhajte dok se umak ne zgusne. Napravite po dva „udubljenja“ u umaku na tavi i u svaki pažljivo stavite po jedno jaje. Kada su jaja pečena, dodajte naribani parmezan, djelomično pokrijete tavu i na laganoj vatri ostavite da se jelo kuha još 5-10minuta.