KADA KRENEMO MRŠAVITI, MORAMO ZNATI I PRESTATI

Danas posvuda postoji more savjeta za mršavljenje. Rijetko je, međutim, zdravo mršavljenje na vijestima, gdje saznajemo kako dugoročno smršaviti, kada prestati i što učiniti ako brojka na vagi padne prenisko. Nedovoljna tjelesna težina jednako je štetna za tijelo kao i prekomjerna tjelesna težina. Pazite da ne odete predaleko.

 

Prvo pravilo mršavljenja: polako se ide daleko

Naglo mršavljenje jedna je od najdestruktivnijih promjena za tijelo, koja uzrokuje najmanje glad i probleme s probavom, ali može uzrokovati i manjak vitamina i minerala u tijelu. Kao rezultat toga, može dovesti do umora, anemije, oslabljenog imunološkog sustava, krhkih kostiju, usahlih mišića ili bolova u mišićima. Poznato je i da se kilogrami koje izgubimo na ovaj način vole brzo vratiti poput bumeranga.

Minimalni vremenski razmak za zdravo mršavljenje trebao bi biti tri mjeseca jer se tijelo i um moraju polako navikavati na promijenjenu prehranu i aktivnost. Zdrav način života trebao bi biti cjeloživotni proces, a ne samo privremeni.

Da bi mršavljenje bilo zdravo, u mjesec dana ne možete izgubiti više od 3 i pol kilograma. Ako se pridržavate pravila zdrave prehrane, trebali biste izgubiti najmanje 1 kilogram viška. Postavite realne ciljeve.

Kada je tjelesna težina preniska

Morate biti oprezni pri mršavljenju. Kada brojke na vagi počnu padati, naravno da je vrijeme za slavlje. Radujte se napretku, svakom izgubljenom kilogramu, osjećaju lakšeg i samouvjerenijeg, jer konačno možete obući onu omiljenu ljetnu haljinu ili hlače koje ste zadnji put nosili prije deset godina. Osjećaj zadovoljstva pomalo stvara ovisnost, a kilogrami padaju i padaju. Ali kada je dovoljno? Na kojem broju treba stati kazaljka na vagi da mršavljenjem ne postignete suprotan učinak?

Nedovoljna tjelesna težina jednako je nezdrava za tijelo kao i višak kilograma. Izračun BMI koji pokazuje da imate premalu težinu može biti posljedica pothranjenosti, kada vaše tijelo ne prima dovoljne količine hranjivih tvari za normalno funkcioniranje. Pothranjenost je tako povezana sa smanjenjem gustoće koštane mase i otpornosti imuniteta, a s druge strane, povećanim rizikom od srčanih bolesti i umora zbog manjka željeza u krvi. Kod žena također može dovesti do menstrualnih poremećaja ili izostanka menstruacije.

 

Što možete učiniti ako imate prenisku težinu?

Ako su vam razlozi premale tjelesne težine nepoznati, bez odlaganja se obratite svom osobnom liječniku. Ako smatrate da ste upali u zamku poremećaja hranjenja, savjetujemo vam da prihvatite psihološku pomoć. Poremećaji u prehrani mogu pogoditi i muškarce i žene, stoga ih se nemojte sramiti. Konzultant će vam pomoći da dugoročno promijenite svoj stav prema hrani i percepciju sebe.

Kada su razlozi premale tjelesne težine svjesno odbijanje hrane i premali kalorijski unos u odnosu na energetski utrošak, nužno je što prije napraviti plan prehrane i pobrinuti se da tijelo dobije sve što mu je potrebno za normalno funkcioniranje:

  1. Jedite 5-6 redovitih obroka dnevno.
  2. Nemojte piti vodu ili druge tekućine prije jela. Napravite mjesta za gustu hranu.
  3. Prilagodite količinu kretanja i bavite se aktivnostima u kojima se nećete previše umoriti.
  4. Nemojte posezati za nezdravom hranom i grickalicama. Pobrinite se da vaše tijelo dobije sve hranjive tvari koje su mu potrebne.
  5. Malo planiranja i osnove matematike neće škoditi. Na temelju tjednih obveza i aktivnosti pripremite okvirni jelovnik i osigurajte dovoljan kalorijski unos.

 

Slični sadržaj

Pozivamo Vas na besplatno, neobvezujuće savjetovanje
Kontaktirajte nas i dogovorite termin za BESPLATNE Linea Snella konzultacije.
Zajedno ćemo ostvariti vaše ciljeve!